Helsingin piispan viran symbolit, liturginen vaatetus, asunto ja vieraanvaraisuusperiaatteet

Viran symbolit

Helsingin piispan virkaan on kuulunut Helsingin hiippakunnan perustamisesta saakka piispansauva ja piispanristi. Piispansauvan on suunnitellut taiteilija ja kultaseppä Pentti Mäki. Piispansauvan ovat valmistaneet George Kovaleff, Kai Kuutti ja Pekka Tapiovaara.

Helsingin hiippakunta on perustettu vuonna 1959.

Liturginen vaatetus

Helsingin piispan liturgisen vaatetuksen on piispa Laajasalolle suunnitellut ja taidekirjonut tekstiilitaitelija Helena Vaari. Liturgiseen vaatetukseen kuuluvat piispankaapu, -hiippa ja –stola.

Piispan asunto

Helsingin piispan virkaan kuuluu virka-asunto Helsingin seurakuntayhtymän omistamassa kiinteistössä. Kirkon keskusrahasto maksaa piispojen palkan ja vuokraa Helsingin piispan virka-asunnon Helsingin seurakuntayhtymältä. Helsingin piispan virka-asunto on ollut käytössä 1990-luvulta alkaen.

Virka-asunnosta osa on virkakäytössä ja osa piispan sekä hänen perheensä yksityiskäytössä. Yksityiskäytössä olevasta osuudesta piispa maksaa vuokraa.

Vieraanvaraisuusperiaatteet

Piispan vieraanvaraisuudesta ja matkakorvausten periaatteista tuomiokapituli on tehnyt alla olevat päätökset.

PDF-tiedostoLiite 1 (238 kB)
PDF-tiedostoLiite 2 (254 kB)