Pitkä ilo

Pitkä ilo - Joulun evankeliumi

Eero Huovinen on kirjoittanut kirjan jouluevankeliumista: Pitkä ilo - Joulun evankeliumi. Kirjan on kustantanut WSOY ja se on julkaistu 22.11.2002.

Luukkaan jouluevankeliumi luetaan joulun alla tuhansissa kodeissa ja kirkoissa, kouluissa ja työpaikoilla. Sen tuntee jokainen. Ilman jouluevankeliumia ei ole joulua. Sen sanat ovat tutut ja turvalliset, ehkä joskus jopa liiankin tutut.

Eero Huovinen kertoo kirjassaan, että Luukkaan jouluevankeliumista on tullut hänelle "pitkä ilo". Lasten vanhemmat varoittavat usein: itku pitkästä ilosta. Jouluevankeliumin sanoma on toinen: pitkä ilo pitkien itkujen keskelle. Elämä on täynnä suruja, mutta joulu antaa ilon, joka kestää.

Piispa Huovinen kirjoittaa luontevasti, mutta yllättävästi, ihmiselämää ymmärtäen, mutta Jumalan ihmeitä etsien. Hän pysähtyy Betlehemin tapahtumien äärelle ja johdattaa lukijansa tutkistelemaan joulun suuria arvoituksia. Tutusta evankeliumista löytyy tuoreita vivahteita ja uusia rikkauksia. Välimatka nykyhetken ja seimen lapsen välillä kuroutuu umpeen.

Luukkaan sanat, joiden ohi usein kuljetaan, alkavat kirjassa elää uudelleen. Mitä tarkoittaa "siihen aikaan"? Miksi evankeliumi puhuu kolme kertaa "verollepanosta"? Mikä rooli on Joosefilla? Mikä merkitys on "kapaloilla"? Miksi "esikoinen" ja miksi "enkeli"? Onko "rauha" totta? Pieni "kun"-sanakin saa syvyyttä.

Huovinen kuuntelee ihmisen pelkoja ja toiveita, mutta etsii ihmistä kestävämpää perustusta. Hän väittää, että jouluevankeliumissa on oikeastaan sanottu kaikki, mikä kristillisessä uskossa on tärkeää. Koko maailman Vapahtaja haluaa tulla jokaisen ihmisen sydämeen.