Pappi?

Piispa Eero Huovinen on kirjoittanut paimenkirjan "Pappi?". Kirjan on kustantanut WSOY ja se on julkaistu ke 21.11.2001.

WSOY:n Wip-lehti 11-12, marras/joulukuu 2001.

Eero Huovinen
Pappi?
WSOY, ISBN 951-0-26483-0

"Olen halunnut piirtää tämän kirjan otsikkoon kysymysmerkin, oikein ison. Ei ole itsestään selvää, että pappeja tarvitaan. Miksi on olemassa tällainen virka, joka ei tuota voittoa ja jonka näkyvä hyöty on epäselvää? Ja silti on kummallista, että on paljon ihmisiä, jotka tiukan paikan tullen kääntyvät papin puoleen. Tänään papit eivät voi piiloutua naamareitten taakse. -- On tarpeen purkaa pyhiä myyttejä ja epärealistisia odotuksia, joita pappeihin kohdistuu."

Helsingin piispa Eero Huovinen esittelee ja pohtii kirjassaan papin monia eri rooleja: pappi on Jumalan orja, ihmisten palvelija, teologi, sananpalvelija, saarnaaja liturgi, uskalikko, lupaaja, persoona ja työntekijä. Näiden erilaisten tehtävien välillä tasapainottelu on todellista veitsenterällä kulkemista. Pappi on Jumalan ja ihmisten palvelija, näyttelijän tavoin omalla persoonallaan töitä tekevä yksilö, joka ei kuitenkaan voi sooloilla, vaan jonka on nöyrryttävä antamaan itsensä suurempien asioiden palvelukseen.

Ristiriitoja ei auta paeta, vaan niiden kanssa on opittava elämään. Huovinen pohtii persoonallisesti ja koskettavasti omien kokemustensa kautta papin roolia, jota hän nimittää elämän mittaiseksi kamppailuksi: "Suurten vaikeuksien keskellä haaveilen jostain pakopaikasta, toisesta kutsumuksesta. Pakokauhu tulee joskus vielä väkevämmäksi; tekee mieli paeta kirkkoa ja Jumalaa". Epäilyksen hetkistä huolimatta kutsumus on säilynyt vankkumattomana: "Haluan olla pappi henkeen ja vereen, vaikka henkihieverissä ja nahka ruvella."

Pappi on paitsi Jumalan myös ihmisten palvelija. Nykyaikaisella talouden kielellä ilmaistuna "Jumala on pappien ydinosaamista". Papin työhön ei kuitenkaan voi kovin pitkälle soveltaa liike-elämän ideoita: voiko ajatella, että kirkolla on tuote, jotka sen tulee markkinoida, tai että ihminen on Jumalan asiakas? Pikemminkin vaatimukset, joita Uudessa Testamentissa esitetään seurakunnan kaitsijalle, sopisivat myös yritysten vetovastuussa olevien valintaan.

Eero Huovisen kirja on nasevaa puhetta kirkosta, uskosta ja ihmisen osasta. Piispa kirjoittaa elävästi, omintakeisesti, oppineesti, mutta pilke silmäkulmassa. Pappia koettelevat ristiriidat ovat samoja, jotka jokainen ihminen kohtaa, pappi tosin potenssiin korotettuina: "Siinä missä tavallisella ihmisellä on yksi Perkele, papilla on kaksi. Teologian tohtoreiden perkeleet ovat poikkeuksellisen isoja."