Juhlakirjat

Piispa Eero Huovinen täytti 60 vuotta 27.10.2004. Merkkipäivän kunniaksi julkaistiin kaksi juhlakirjaa.

Unitas Visibilis

For hundreds of years wooden "church boats" with 4-10 rowing pairs were used in Finland to get to Church on Sunday mornings. Ships and boats are the ancient symbols of the one, holy, catholic and apostolic church. Howewer, factions and divisions are a reality among Christians.

The visible unity of the Church has been the ultimate goal of the ecumenical movement. In this book prominent scolars and church leaders reflect on visible unity. What is it and how it is achieved?

The Diocese of Helsinki together with authors and friends in tabula gratulatoria dedicate this book to bishop Eero Huovinen on his 60th birthday. Simultaneously it is a contribution to ecumenical dialogue.

Autores & editores:

• Bishop Dr. Carl Axel Aurelius, Sweden, Diocese of Göteborg, Church of Sweden
  • Professor. Dr. André Birmelé, France, University of Strasbourg
  • Docent Dr. Risto Cantell, Finland, Executive Director, Department for International Relations, ELCF
  • Professor Dr. Theo Dieter, Germany, Director, Strasbourg Institut, LWF
  • Docent Dr. Juhani Forsberg, Finland, Executive Secretary for Theology, Department for International Relations, ELCF, retired
  • Professor Dr. Nils Henrik Gregersen, Denmark, University of Copenhagen
  • Bishop Mark Hanson, USA, Presiding Bishop of the ELCA, President of the LWF
  • Archbishop Dr. Jaan Kiivit, Estonia, EELC
  • Landesbischof i.R. Dr. Christian Krause, Germany, Landeskirche in Braunschweig, President of the LWF 1997-2003
  • Professor Dr. Veli-Matti Kärkkäinen, Finland/USA, Fuller Theological Seminary
  • Professor Dr. Elisabeth Parmentier, France, University of Strasbourg, Strasbourg Institut, Geschäftsführende Präsidentin der GEKE
  • Bishop Dr. Simo Peura, Finland, Diocese of Lapua, ELCF
  • Docent Dr. Antti Raunio, Finland, Acting Professor for Systematic Theology, University of Helsinki
  • Professor Dr. Michael Root, Lutheran Theological Southern Seminary, Columbia, SC; Strasbourg, Institute, LWF, France
  • Professor Dr. Risto Saarinen, Finland, University of Helsinki
  • Bishop Dr. Tomas Shivute, Namibia, Western Diocese of ELCIN
  • Bishop, Professor Dr. Józef Wróbel SCJ Finland, Diocese of Helsinki, Roman Catholic Church in Finland
  • Bishop Munib A. Younan, Palestine, Evangelical Lutheran Church of Jordan

Luther-Agricola-Gesellschaft 2004
ISBN: 951-9047-67-0

Unitas visibilis can be ordered from Tiedekirja.

Unitas visibilis -teosta voi tilata Tiedekirjasta.

Näky suomalaisesta hyvästä

Piispa Eero Huovisen 60-vuotisjuhlakirjassa etsitään eräitä suomalaisen hyvän rakennuskiviä: merkityksellistä yhteiskuntaa, tehtäväänsä vakavasti suhtautuvaa kirkko, hyvää johtajuutta ja sitä solidaarisuutta, joka ei jätä heikompaa yksin. Artikkelikokoelman 26 suomalaisen kirjoittajan näkymät avautuvat eri suuntiin yhteiskunnan, kirkkojen, oikeuslaitoksen, median ja liike-elämän huipuilta.

Kirjoittajat:

• Matti Vanhanen

WSOY 2004
ISBN: 951-0-29015-7

Kirjaa on saatavilla hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.