Alistusasiat

Eräät seurakunnan päätökset alistetaan ylemmän viranomaisen vahvistettavaksi.

1. Alistaminen (KL 24:1)

• toimitettava vuoden kuluessa päätöksen tekemisestä, muuten päätös raukeaa
  • päätös alistetaan vahvistettavaksi tai ratkaistavaksi
  • alistusviranomainen tutkii päätöksen laillisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden ennen vahvistamista
  • päätöksen oltava lainvoimainen ennen vahvistamista
  • jos päätös on alistettu ratkaistavaksi, alistusviranomainen voi muutenkin muuttaa päätöstä (esim. KJ 2:3, KVJ 2:51)
  • alistettavan asian asiakirjat toimitetaan aina tuomiokapitulille, joka joko vahvistaa päätöksen tai antaa lausuntonsa ja toimittaa asiakirjat kirkkohallitukselle vahvistusta varten

2. Valitus alistettavasta päätöksestä tehdään alistusviranomaiselle.

• seurakuntaneuvoston tai kirkkoneuvoston päätöksestä  ei tehdä tätä ennen oikaisuvaatimusta (KL 24:3)

3. Alistettavasta päätöksestä saa valittaa laillisuusperusteen lisäksi tarkoituksenmukaisuusperusteella (KL 24:4)

4. Alistettavan päätöksen tekemistä ei voi siirtää alemmalle toimielimelle (KL 9:1; KL 10:3). Alistetun päätöksen vahvistamista ei siirtää tuomiokapitulissa viranhaltijalle (KJ 19:6)

5. Alistettavaa päätöstä ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman (KL 25:1)