Piispan pääsiäistervehdys

28.3.2018 klo 11:36

Oletko kuullut Batman-virrestä? En ollut minäkään vielä viikko sitten. Minulle virsi 88 oli ihan vain Lensi maahan enkeli. Rakas lastenvirsi, joka julkaistiin 1960-luvulla osana Pyhäkoululauluja.

Mutta aina oppii uutta. Virsikirjan taustatiedoissa kerrotaan, että sanoituksen alkuperäisessä versiossa laulettiin: ”Lensi maahan enkeli, nopeampi tuulta”. Tämän takia laulu kuulemma tunnettiin lasten keskuudessa Batman-virtenä.
 
Tuulta nopeampi enkeli vie kieltämättä ajatukset supersankareihin ja hulmuaviin viittoihin. Virren nykyisessä versiossa aloitus on muutettu: ”Lensi maahan enkeli, joutuisampi tuulta”. Suoraviivainen vauhdikkuus on siis karsittu koukeroisemman virsikielen tieltä. Onneksi virren sanoitus on silti virkistävän ytimekäs.
 
Tämän pääsiäisen alla olen erityisesti miettinyt virren toisen säkeistön hätkähdyttävää yhdistelmää. Ensin siinä lauletaan, että kivelle istahtanut enkeli ”puhui iloisesti”. Mutta heti seuraavalla rivillä lauletaan sanat ”nousi haudastaan”.
 
Samalla tavalla kuin puhe ”joutuisuudesta” voi piilottaa enkelin nopeuden, voi lennokas melodia kätkeä sisällön hurjuuden, haudasta nousemisen.
 
Epäsopivien sanaparien ”puhui iloisesti” ja ”nousi haudastaan” välissä on vain yksi sana. Kuitenkin juuri se yksi sana on ratkaiseva: Jeesus. Jeesus nousi haudastaan. Jeesuksen haudasta nouseminen ei ole uhkaava tai pelottava asia. Jeesus on kuoleman voittaja, pelastaja. Siitä on syytäkin puhua iloisesti.
 
Kirkossa on käytössä erityinen rukoushetki, joka pidetään läheisen kuoltua. Rukoushetken lopuksi pappi tekee ristinmerkin vainajan otsaan ja lausuu: ”Pyhät enkelit johtakoot sinut ikuiseen elämään.” Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen vuoksi pyhät enkelit eivät johda ihmistä ikuiseen elämään ainoastaan nopeasti kuin Batman, yön ritari. He tekevät sen puhuen iloisesti.
 
Iloista pääsiäistä!
 
 
Teemu Laajasalo
Helsingin hiippakunnan piispa